Ortalama sağlıklı bir kişide toplamda 100 bin adet saç bulunmaktadır. Erişkinlerde günlük olarak yıkama ve tarama işlemlerine bağlı olarak 100 ila 150 adet kopma meydana gelebilir. Günlük olarak bakıldığında ve kopan tellerin yerine yenilerinin çıkacağı düşünüldüğünde normaldir. Bu sorun, birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir ve bunlar arasında; hormonlar, beslenme düzeni, kimyasal maddeler, genetik, sistemik hastalıklar, kıl gelişiminde bozukluk, ilaçlar, psikoloji, stres gibi farklı etkenler bulunur. Sağlıklı bir insanda dönemsel olarak aşırı saç dökülmesi gözlemlenmesi normaldir. Bu durum yaklaşık olarak 2 ay sürer ve yılda 3 kez tekrarlanır. Bu sürenin uzaması ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir ve bu nedenle herhangi bir ilaç ya da kimyasal madde kullanmadan önce mutlaka doktora danışmanız gerekir. Saç dökülmesi tedavisi ise kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 3-4 ay boyunca sürer ve 6-12 ay arasında sorun ortadan kalkar.
Saçlarınız da tıpkı tırnaklarınız ve diğer vücut kıllarınız gibi canlıdır ve yaşam süresi kabaca üçe ayrılır. Bu evreler; büyüme, dinlenme ve dökülme olarak adlandırılır. Büyüme evresi en uzun süren evredir, teller ortalama olarak bu evrede ayda 1 cm uzar. Bu evre tamamlandıktan sonra ise dinlenme evresine geçilir ve dinlenme evresi birkaç hafta sürer. Son evre olan dökülme evresinde ise saç folikülüne bağlı olarak dökülmeler meydana gelir ve bu süre 2 ila 4 ay arasında değişir. Dökülme evresinde tarama, fırçalama, yıkama işlemleri ile birlikte saçın kopma süresi hızlandırılabilir fakat bu dönemde herhangi bir işlem uygulanmasa da dökülme kendiliğinden gerçekleşir ve yerine yeni bir tel gelir.
Yukarıda yer alan yaşam döngüsü sağlıklı deri ve köklerde ömür boyu devam eder. Bu evreler dışarıdan bakıldığında anlaşılmaz ve ayrıca tüm teller aynı evrede olmak zorunda değildir. Genellikle saçların %85 ile %90 arasında bir çoğunluğu büyüme evresindeyken, %1 ile %2’lik bir dilimi dinlenme evresinde olur. Bu süreçte %10 ile %15’lik dilim ise dökülme aşamasındadır. Sağlıklı bir yetişkin bireyin banyo yapmadığı bir günde ortalama 100 tel kaybetmesi bu nedenle gayet normaldir. Normalin üzerinde dökülme gösterilen durumlarda kişiler "Saç dökülmesi nasıl önlenir?” sorusunun cevabını merak eder. Bu sorunun yanıtına geçmeden önce dökülmenin neden olduğunu anlamak gerekir.
Yetişkinlerde ve çocuklarda saç dökülmesi nedenleri farklı faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Öncelikli olarak sağlıklı ve ortalama bir tel 4 ile 6 yıl arasında bir yaşam döngüsüne sahiptir. Yaşam evresindeki üç aşamayı da tamamlayarak dökülen bir tel oldukça normaldir. Günlük olarak 50 ile 100 tele kadar dökülmelerde normal karşılanmalıdır. Eğer çok daha fazla dökülme gözlemleniyorsa aşırı dökülme şikayeti ile doktora başvurabilirsiniz. Nedenlerine bakıldığında ise birçok farklı etken karşınıza çıkacaktır.
Genetik Faktörler: Erkek ve kadınlarda saç dökülmesi nedenleri farklıdır. Erkeklerde saç dökülmesi genellikle genetiktir. Aynı zamanda toplumun %50’sinden fazlasında görülen dökülmeler erkek tip hormona duyarlı dökülmedir. Bu kronik bir dökülmedir ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar, meydana gelen kellik çoğalır. Kaybedilen telleri geri kazanmak için günümüzde farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
Deri Problemleri: Deride meydana gelen bir rahatsızlık dökülmeyi tetikleyebilir. Bu rahatsızlıklar arasında; sedef hastalığı, egzama, liken hastalığı, aşırı yağlanmaya bağlı mantar yer almaktadır. Bu tip durumlarda öncelikli olarak deri hastalığı tedavi edilmelidir.
Kozmetik Etkenler: Kullandığınız kozmetik ürünler dökülmelere neden olabilir. Örneğin; sıkı bir şekilde saçları toplamak, aşırı ısıya maruz bırakmak, düzleştirici, maşa ve fön işlemlerini devamlı olarak yapmak saç kaybına neden olur.
Psikolojik Etkenler: Gün içerisinde aşırı strese maruz kalmak, depresyon, anksiyete, psikozlar ve bu gibi psikoloji rahatsızlıklar dökülmeye neden olur.
Bu sorun, ilaç ve şampuan gibi farklı yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedaviye karar vermeden önce dökülmenin nedeni belirlenmelidir. Dermatoloji uzmanı tarafından muayene edildikten sonra dökülmeye neden olan faktör belirlenir ve uygun bir tedavi planı oluşturulur. Öncelikli olarak bu sorunu yaşayan kişilerin derisine zarar verebilecek diğer ürünleri kullanmamaları gerekir. Kullanılan ürünlerin yanında beslenme düzeninde de değişiklikler yapılmalıdır.
İlaç Tedavisi: Saç dökülmesi için vitamin ve ilaç kullanımı genellikle tellerin kalınlaşması için kullanılır. Bu yöntem, genellikle incelen ve zayıflayan bölgeleri güçlendirmek için tercih edilir. Tel sayısını artırmak, incelmiş olanları kalınlaştırmak ve dökülmeleri engellemek için akla ilk gelen tedavi yöntemi bu olmaktadır.
Saç Mezoterapisi: Sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri mezoterapidir. Bu yöntemde, tellerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için ihtiyaç duydukları vitaminler iğneler ile deriye enjekte edilir. Enjekte işlemi genellikle 1 cm aralıklarla yapılır ve masaj yapılarak uygulanır. Saç mezoterapisi kadın ve erkeklerle kullanılabilen bir tedavidir, saç dökülmesi hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa enjekte sırasına o vitamine ağırlık verilir.
Erkeklerde saç dökülmesi genellikle kadınlara kıyasla daha fazla görülür. Bunun nedeni ise dökülmelere neden olan 5 alfa redüktaz adlı enzimin kadın vücudunda daha az olmasıdır. Kadınlarda ise bu enzimlerin yerine aromataz enzimi bulunur. Erkeklerde bölgesel saç dökülmesi daha fazla görülmektedir ve genellikle başın üst ve ön bölgesinde dökülmeler görünür. Bu nedenle tedavi olarak saç dökülmesi için serum gibi yöntemler kullanılır. Bu gibi durumlarda kullanılacak olan yöntemler, doktor muayenesi sonrasında belirlenmeli ve tavsiye edilen şekilde kullanılmalıdır.
Kadınlarda görülen dökülmenin en temel nedeni genetik faktörlerdir. Genetik faktörler doğrultusunda saçlar incelir ve daha sonra güçsüzleştiği için dökülür. Bu durum ilerlediği zaman ise kelliğe neden olabilir.
Kadınlarda belirli dönemlerde dökülmeler artış gösterebilir ve bu dönemler; emzirme dönemi, menopoz süreci, doğum kontrol hapı kullanımı ve hamileliktir. Doğumdan sonra saç dökülmesi artış gösterebilir bu vücuttaki hormonal durumlar ile ilgilidir. Kadınların kuaförde yaptırdıkları işlemler de bazı durumlarda dökülmeye neden olan faktörler arasında yer alır. Kadın ve erkeklerin dışında bebeklerde saç dökülmesi ise son derece normal bir durumdur. Saçlı doğan bebeklerin büyüme aşamasında saçları dökülebilir ve ilerleyen dönemde tekrar çıkar.
Saç kaşıntısı ve dökülmesi şikayetleriniz olduğunda doktora danışmanız gerekir ve bu gibi bir durumda hastanelerde bulunan dermatolog kliniklerine başvurabilirsiniz. Aynı zamanda saç derisi dökülmesi şikayeti olan erkek ve kadınlarda dermatolog muayenesi sonucunda saç dökülmesi için şampuan, vitamin gibi tedaviler uygulanabilir. Dökülme sorunundan uzak durmak için yapabilecekleriniz şunlardır:
● Diyetlerinizi doktor kontrolünde yapmak.
● Düzenli ve kaliteli uyku uyumak.
● Stresten uzak durmak.
● Vitamin eksikliklerini besin takviyeleri ile yerine koymak.
● Sigara ve alkol kullanımını aza indirmek ya da kullanmamak.
● Düzenli bir şekilde sebze ve meyve tüketmek.
● Uzman kontrolünde tavsiye edilen saç ürünlerini kullanmak.
Saçlarınızın günlük olarak 50 ile 100 tel arasında dökülmesi son derece normaldir. Deride ve tellerde kaşıntı, incelme, aşırı kopma gibi durumlar söz konusu olduğunda alanında uzman bir doktora danışmalı ve sorunun nedenini bulmalısınız. Ardından ise tedavi için gerekli olan ürünleri temin ederek doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmanız gerekir. Siz de saç dökülmesi problemlerinden şikayetçiyseniz, bu problem için özel geliştirilmiş olan dökülme önleyici ürünlere, buradan ulaşabilir ve bu sorunu kısa sürede geride bırakabilirsiniz!